System euroatlantycki i bezpieczeństwo międzynarodowe w multipolarnym świecie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, jaką rolę będzie odgrywałsystem euroatlantycki w wielobiegunowym ładzie międzynarodowymi czy będzie on w stanie zapewnić światu pokój i bezpieczeństwo? Czy nadalbędzie mógł konkurować z rosnącymi potęgami Chin, Indii, Rosji i innymimocarstwami wschodzącymi? Autor stawia tezę, że dzisiaj bardzo trudnoodpowiedzieć na te pytania, gdyż świat staje się coraz mniej przewidywalny,a dynamika zachodzących w nim zmian jest bezprecedensowa. W dodatkupozostaje on w cieniu wciąż trwającego kryzysu finansowo-gospodarczegoi nadal trudno przewidzieć, kiedy się on skończy i jakie będą jego konsekwencjedla Stanów Zjednoczonych, Unii Europejskiej oraz dla innych uczestnikówwspółczesnych stosunków międzynarodowych.Autor pokazuje, że dziś powstaje nowy, wielobiegunowy i wielocywilizacyjnyporządek światowy, a lata 1991–2010 dowiodły, iż Wspólnota Atlantyckabyła nieprzygotowana na upadek ładu bipolarnego i rozpad sowieckiegoimperium, które uważano za największe zagrożenie dla pokoju i bezpieczeństwamiędzynarodowego. Ponadto autor zastanawia się, czy możliwyjest renesans Wspólnoty Atlantyckiej i czy będzie ona mogła odgrywać takąrolę w XXI w., jaką odgrywała pod egidą Stanów Zjednoczonych w drugiejpołowie XX w. Stawia tezę, że jeśli Wspólnota Atlantycka wyjdzie zwycięskoz obecnego impasu, to stanie się współautorem nowego multipolarnego ładumiędzynarodowego. Jeśli zaś tak się nie stanie, to świat czekają lata chaosu,konfliktów i wojen, gdyż Chiny czy Indie jeszcze przez kilkanaście, a nawetprzez kilkadziesiąt lat nie będą na tyle silne, aby stworzyć nowy pokojowy ładmiędzynarodowy, z pominięciem lub zmarginalizowaniem Wspólnoty Atlantyckiej.