O trzech kryteriach oceny legitymacji Europejskiego Banku Centralnego w okresie kryzysu (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Europejski Bank Centralny (EBC) jest bodaj jedyną instytucją technokratycznąUnii Europejskiej, która zyskuje w kryzysie znaczącą władzę. Jesttakże uznawana za instytucję, która skutecznie stabilizuje sytuację kryzysowąw strefie euro. Celem artykułu jest wyjaśnienie fenomenu tego banku w okresiekryzysu. Przede wszystkim zostanie udzielona odpowiedź na pytanie, czydziałania EBC są odpowiednio legitymizowane. Czy sytuacja kryzysu upoważniado wykraczania poza mandat traktatowy? Czy EBC w istocie jest skuteczny,a więc poprawia swoją ‘legitymację utylitarną’? Czy pozostaje instytucjąwiarygodną, w tym niezależną od wpływów politycznych największych państw?Ponadto zostaną przedstawione reperkusje ustrojowe działań Banku dla formowania‘quasi-federacji technokratycznej’, poddanej silnym nieformalnymwpływom największych państw członkowskich.