Wybrane elementy konstrukcji podatku od dochodów osobistych i ich znaczenie w realizacji polityki podatkowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Polityka podatkowa urzeczywistnia się poprzez obowiązujący na tereniedanego kraju system podatkowy. Konstrukcja podatków, które go tworzą,w różnym stopniu umożliwia jej realizację. Celem artykułu jest przedstawienie,jak wybrane elementy konstrukcji podatku mogą być wykorzystane w tymzakresie przez ustawodawcę. Przedmiotem analizy jest podatek dochodowyod osób fizycznych. Jest on bowiem konstrukcją najbardziej podatną nauwzględnianie w niej postulatów służących realizacji założonych celów fiskalnychoraz społeczno-gospodarczych. Mogą tu mieć zastosowanie wszystkieelementy konstrukcji, jednakże na niektóre z nich ustawodawca kładzie największy nacisk.Takimi elementami jest zakres przedmiotowy podatku, systempreferencji podatkowych, jak również wysokość obowiązujących stawek. Jeżelichodzi o zakres podmiotowy, ustawodawca stara się nim objąć jak największąliczbę jednostek, tak aby baza podatku była dostatecznie duża. Podkreśleniawymaga również fakt, że jedną z najważniejszych funkcji podatku dochodowegojest regulacja dochodu i majątku podatnika, a rozwiązania stosowane przyjego konstruowaniu niewątpliwie mają wpływ na stan finansów publicznych,poziom fiskalizmu czy funkcjonowanie danej gospodarki.