Otwarte Fundusze Emerytalne – efekt prywatyzacji emerytur (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Otwarte fundusze emerytalne (OFE) w Polsce są efektem prywatyzacjiemerytur, zrealizowanej zgodnie z wymogami Banku Światowego. Prywatyzacjatego rodzaju została przeprowadzona jedynie w nielicznych krajachna świecie, a mianowicie w Ameryce Łacińskiej, Azji, Europie Środkoweji Wschodniej. W praktyce okazało się, że istnienie obowiązkowego filara kapitałowegostało się głównym źródłem wzrostu długu publicznego, a w rezultaciejest zagrożeniem dla stabilności finansów publicznych. W Polsce od 1999 r.przyrost połowy długu publicznego nastąpił z powodu OFE. Dalsze utrzymywanieprzymusowego filara kapitałowego skutkować będzie koniecznościądrastycznego wzrostu podatków oraz redukcją ważnych wydatków publicznych.Finansowanie OFE poprzez zwiększanie długu może okazać się niemożliweze względu na progi ostrożnościowe zawarte w ustawie o finansachpublicznych oraz Konstytucji. Dodatkowe ograniczenia wynikają z koniecznościpodjęcia działań niezbędnych do zniesienia przez Radę Unii Europejskiejprocedury nadmiernego deficytu nałożonej na Polskę w 2009 r.