Współczesne stadium kapitalizmu a liberalizm gospodarczy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Do podstawowych zagrożeń bezpośrednich, podważających współczesnykapitalizm, autorzy zaliczają z jednej strony słabość instytucji państwowychoraz wynikające z niej wadliwości regulacyjne wobec rynków, a z drugiej –deformacje rynkowe związane z utratą prawidłowej samoregulacji poszczególnychrynków, zwłaszcza finansowych. Autorzy stoją na stanowisku, żeistotne źródło tych zagrożeń tkwi w sferze zmian ustrojowych. Posługując sięzestawem współczesnych doktryn ustrojowych, pośrodku którego jest umiejscowionyustrój liberalizmu gospodarczego oparty na liberalizmie filozoficznym,wykazują skutki rzeczywistego przejścia po 1980 r. przez USA, a w śladza nimi Europy wraz z Polską od początku transformacji i innych państw,do ustroju nazywanego neoliberalizmem. Zdaniem autorów, najlepszym rozwiązaniemdla świata byłoby ponowne wejście w ustrój liberalny, w którymrelacje między państwem a rynkami miałyby charakter współdziałania umożliwiającegoosiąganie efektów synergicznych.