Republika Litwy w przededniu prezydencji w Radzie Unii Europejskiej w drugiej połowie 2013 roku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Od 1 lipca 2013 roku Republika Litewska obejmie swoje pierwsze przewodnictwow Radzie Unii Europejskiej. Litwa będzie funkcjonowała w trzeciejod wejścia w życie Traktatu Lizbońskiego trio-prezydencji. Będzie to równieżprezydencja piątego państwa członkowskiego, które przystąpiło w 2004 rokudo UE. Przedmiot półrocznych badań, których wyniki prezentujemy w tymopracowaniu, stanowiły przygotowania Litwy do sprawowania jej pierwszegoprzewodnictwa w Radzie. Kierunek badań wytyczały pytania badawcze: jakiwpływ na litewską prezydencję będą miały zmiany wprowadzane do systemuinstytucjonalnego UE na podstawie Traktatu z Lizbony, ale również praktykapoprzednich prezydencji? W jaki sposób przygotowania do prezydencjiwpłyną na europeizację litewskiej administracji i system koordynacji politykieuropejskiej? W jaki sposób rząd Litwy informuje o zbliżającej się prezydencji?Czy między Polską a Litwą dochodzi do spotkań roboczych, którychcelem jest wymiana dobrych praktyk? Jak mogą się kształtować priorytetylitewskiej prezydencji? Co może mieć na nie wpływ? Ponadto postawiliśmypytania dotyczące priorytetów, a mianowicie: w jakim stopniu Litwa możekorzystać z okazji prezydencji w Radzie, aby promować i realizować własneinteresy na szczeblu unijnym? Jak będą się przedstawiały relacje między interesamiunijnymi i interesami narodowymi? Z jakimi państwami Litwa będziewspółpracowała przy realizacji priorytetów, ze szczególnym uwzględnieniempaństw z regionu Morza Bałtyckiego? Czy ze względu na dotychczasoweprzygotowania do prezydencji w Radzie, można przewidywać, że będzie toprezydencja wiarygodna, skuteczna i efektywna?