Bezpieczeństwo międzynarodowe w multipolarnym świecie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jaką rolę będzie odgrywał systemeuroatlantycki w wielobiegunowym ładzie międzynarodowym i czy będzieon w stanie zapewnić światu pokój i bezpieczeństwo. Czy nadal będzie onmógł konkurować z rosnącymi potęgami Chin, Indii, Rosji i innymi mocarstwamiwschodzącymi? Autor stawia tezę, że dziś jest bardzo trudno odpowiedziećna powyższe pytania, gdyż świat staje się coraz mniej przewidywalny,a dynamika zachodzących w nim zmian jest bezprecedensowa. W dodatku jeston pogrążony w kryzysie finansowo-gospodarczym, o którym nadal trudnopowiedzieć, kiedy się skończy i jakie będą jego konsekwencje dla StanówZjednoczonych, Unii Europejskiej oraz innych uczestników współczesnychstosunków międzynarodowych.Autor pokazuje, że powstaje dziś nowy, wielobiegunowy i wielocywilizacyjnyporządek światowy. Lata 1991–2010 dowodzą, że Wspólnota Atlantyckabyła kompletnie nieprzygotowana na upadek ładu bipolarnego i rozpadsowieckiego imperium, które uważano za największe zagrożenie dla pokojui bezpieczeństwa międzynarodowego. Ponadto autor zastanawia się, czy możliwyjest renesans Wspólnoty Atlantyckiej i czy będzie ona mogła odgrywaćw XXI wieku taką rolę, jaką odgrywała pod egidą Stanów Zjednoczonychw drugiej połowie XX wieku. Stawia tezę, że jeśli Wspólnota Atlantyckawyjdzie zwycięsko z obecnego impasu, to stanie się współautorem nowegomultipolarnego ładu międzynarodowego. Jeśli zaś tak się nie stanie, to światczekają lata chaosu, konfliktów i wojen, gdyż Chiny czy Indie jeszcze przezkilkanaście, a nawet przez kilkadziesiąt lat nie będą na tyle silne, aby stworzyćnowy pokojowy ład międzynarodowy z pominięciem lub zmarginalizowaniemWspólnoty Atlantyckiej.