Koncepcja ḡarar w muzułmańskiej myśli prawniczej, teologicznej i ekonomicznej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Ḡarar jest jednym z najmniej znanych i najtrudniejszych do zrozumieniaterminów bankowości muzułmańskiej. Próby stworzenia jego powszechnieuznawanej definicji podejmowali zarówno uczeni muzułmańscy okresu klasycznego,jak i współcześni badacze tematu. Do tej pory nikomu nie udałosię jednak zdefiniować ḡarar w zadowalający dla wszystkich sposób. Najczęściejspotykanym tłumaczeniem terminu jest „ryzyko”. W niniejszej pracydowodzę jednak, że jest to tłumaczenie nieprawidłowe i mylące. Opierającsię na dwóch najważniejszych źródłach prawa w Islamie Koranie i SunnieProroka, oraz klasycznych i współczesnych pismach uczonych muzułmańskichi świeckich, omawiam najbardziej znane definicje tego terminu oraz społeczno-historyczny kontekst, w jakim zakaz ḡarar się pojawił. Podejmuję takżepróbę stworzenia definicji szerszej, pozwalającej na lepsze zrozumienie istotyḡarar i przyczyn jego zakazu.