Polska i niemiecka polityka konkurencji w świetle teorii ordoliberalizmu i koncepcji społecznej gospodarki rynkowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Zagadnienia związane z polityką konkurencji stanowią jeden z centralnychaspektów teorii ordoliberalizmu i koncepcji społecznej gospodarki rynkowej.Ordoliberałowie w odróżnieniu od innych neoliberałów wyrażali pogląd, żewolna konkurencja, pozbawiona kontroli państwowej, stanowi zagrożenie dlawolnorynkowego systemu gospodarczego. Celem niniejszego artykułu jestanaliza komparatystyczna współczesnej polskiej i niemieckiej polityki konkurencjiw świetle teorii ordoliberalizmu i koncepcji społecznej gospodarki rynkowej.Pierwsza część artykułu jest poświęcona zagadnieniom teoretycznymniezbędnym do przeprowadzenia przez autora w dalszej części pracy analizyporównawczej polityki konkurencji w obydwu państwach.