Międzynarodowy ruch liberalny wobec europejskich procesów integracyjnych. Ewolucja programowa i organizacyjna Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy – ALDE (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Liberałowie wywarli istotny wpływ na integrację Europy. Oddziaływanieto mieli zarówno politycy utożsamiani z liberalizmem, jak i organizacjeliberalne, które wykazywały duże zainteresowanie dziedziną integracji kontynentu.Istniało tutaj sprzężenie zwrotne – różne międzywojenne koncepcjezjednoczenia kontynentu nie pozostały również bez znaczenia dla programówliberalnych i prób tworzenia dialogu transeuropejskiego partii politycznych.Artykuł dotyczy międzynarodowego ruchu liberalnego, który był zaangażowanyw politykę europejską od początku swojego istnienia. Od końca lat 40.Międzynarodówka Liberalna wydawała dokumenty świadczące o wpływie liberałówna integrację kontynentu. Liberałowie zwracali uwagę na demokratyzacjęUnii, instytucje europejskie oraz udział obywateli w procesie decyzyjnym.Na znaczenie liberalnej polityki może również wskazywać udział politykówpartii wolnościowych w rządach krajów członkowskich, w których – mimozmiennych losów wyborczych – zajmowali kluczowe stanowiska ministerialne.