Zakotwiczenia neoliberalizmu. Neoliberalizm to nie religia, to ustrój (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Traktowanie neoliberalizmu jako religii powoduje, że na całym świecieprawie nie ma osób przyznających się do tego, iż są neoliberałami. Wadliwejest też rozpowszechnione w Polsce, zwłaszcza we wszystkich partiach politycznych,utożsamianie neoliberalizmu z liberalizmem, wskutek czego określenie„liberał” przeważnie brzmi jak przezwisko. Gdy Donald Tusk deklarował swą„medialną ucieczkę ustrojową”, nie chciał być „liberałem”, a główny polskineoliberał Leszek Balcerowicz miał opory przed przyznaniem się, że nim jesti postanowił dokonać odejścia w kierunku docelowego w ideologii libertariańskiejustroju w postaci anarchokapitalizmu. Autor stawia i uzasadnia tezę, żeneoliberalizm jako ustrój jest zakotwiczony nie tylko w libertarianizmie, lecztakże w finansjerze, i dlatego, pomimo że wywołał katastrofalny kryzys, któregopierwszą ofiarą były Stany Zjednoczone, właśnie w tym kraju skutecznereformy systemowe nie zmierzają ku liberalizmowi, który na gruncie naukekonomicznych odpowiadałby zasadom mainstreamu.