Stosunki między Unią Europejską a Ukrainą przez pryzmat człowieka (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Badanie obejmuje: (1) specyfikę obecnej polityki zagranicznej UE wobecUkrainy; (2) wyliczenie i analizę dokumentów, umówy i traktatów, któreokreślają ramy tej polityki; (3) wpływ kwestii praw człowieka na kształtowaniei prowadzenie tej polityki. Na podstawie spraw karnych przeciwkoliderom opozycji przeprowadzo no analizę, w jakim stopniu naruszenie prawczłowieka na Ukrainie może pogorszyć stosunki pomiędzy Kijowem a Brukseląw obecnym kontekście. W rezultacie badań wskazano kilka kluczowychczynników, które mogą wpłynąć na zmianę polityki zagranicznej UE wobecUkrainy.