Bezpieczeństwo międzynarodowe w multipolarnym ładzie globalnym, ze szczególnym uwzględnieniem roli Rosji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Niniejszy artykuł ukazuje złożony proces budowy nowego, wielobiegunowegoładu międzynarodowego i rolę w nim Rosji, zwłaszcza jeśli chodzio przyszły pokój i bezpieczeństwo międzynarodowe. Autor stawia tutaj wieleciekawych tez i pytań badawczych. M.in. twierdzi, że przyszły, dziś kształtującysię system międzynarodowy, będzie miał nie tylko multipolarny kształt,ale również będzie miał charakter wielocywilizacyjny. Podkreśla zarazem,że w systemie tym, oprócz Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej, bardzoważną rolę będzie odgrywała Rosja, ale pod warunkiem, że stanie sięona państwem zmodernizowanym i demokratycznym. Należy więc uczynićwszystko, aby podmioty te nie zniknęły z mapy politycznej świata i ściśleze sobą współpracowały na rzecz umacniania pokoju i międzynarodowegobezpieczeństwa. Zdaniem autora, w najbliższych latach Rosja zostanie wręczzmuszona do współpracy z systemem euroatlantyckim i do prowadzeniapolityki zagranicznej w sposób wielowektorowy, czyli do współpracy z UniąEuropejską i NATO z jednej strony, a z drugiej strony z krajami wschodzącymi,zwłaszcza zaś z Chinami i Indiami. Rosja potrzebuje dziś zachodnichtechnologii i kredytów oraz azjatyckich rynków zbytu, aby mogła dokonaćniezbędnej modernizacji i stać się liczącym się uczestnikiem „koncertumocarstw”, który będzie odpowiadał za nowy ład międzynarodowy i jegobezpieczeństwo.