Czy geoekonomia ma znaczenie dla euroatlantyckiego systemu bezpieczeństwa? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest próba zastosowania analizy geoekonomicznejdo oceny potencjału USA i UE, a tym samym dla diagnozy trwałościi siły euroatlantyckiego systemu bezpieczeństwa. Autor uważa bowiem, żeanaliza geoekonomiczna może określić, jaka jest kondycja głównych częściskładowych tego systemu, jaki jest potencjał polityczny i gospodarczy obugłównych stron systemu euroatlantyckiego.