Rozwój logistyki w świetle paradygmatu myślenia systemowego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Logistyka jest młodą dyscypliną zarządzania. Na ostatnie dekady przypadaetap jej niezwykle dynamicznego rozwoju. W niniejszym artykule postawionotezę, że rozwój logistyki postępuje w kierunku zgodnym z paradygmatemmyślenia systemowego. Aby tę tezę uzasadnić, przedstawiono tu główne założeniawynikające z myślenia systemowego. Następnie przedstawiono definicjęi historię logistyki, a także trzy główne fazy jej rozwoju: fazę niezintegrowanejlogistyki, fazę łańcucha dostaw oraz fazę sieci dostaw. Każda z kolejnych fazzbliża logistykę do paradygmatu myślenia systemowego. Choć logistyka jest zeswej natury predestynowana do postrzegania i zarządzania nią jako systemem,to w początkowych fazach jej istnienia takie podejście nie było powszechniestosowane. Z całą pewnością faza sieci dostaw w największym stopniu zbliżalogistykę do paradygmatu myślenia systemowego.