Scenariusze rozwoju zarządzania zasobami ludzkimi w reakcji na przemiany otoczenia zewnętrznego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (ZZL) jest istotnie zdeterminowanezewnętrznymi czynnikami wpływu. Celem niniejszego artykułu jest skupienie sięna tych procesach, których istota i siła oddziaływania stawiają przed ZZL w najbliższejoraz dalszej przyszłości największe wyzwania oraz wskazanie alternatywnychscenariuszy reakcji na problemy przezeń generowane. Uwaga została więcskupiona na starzeniu się społeczeństwa (skutek przemian demograficznych),dematerializacji pracy (skutek przemian technologicznych) oraz finansjalizacji(skutek przemian rynkowych). Natomiast nakreślone scenariusze rozwoju ZZLto scenariusz „ekonomizujący”, który jest kontynuacją dotychczasowych reakcjiprzedsiębiorstw na zachodzące procesy globalne (tu: zarządzanie talentami, uelastycznianiepracy, zarządzanie przez pomiar) oraz scenariusz „humanizujący”,który jest zbudowany z podejść alternatywnych (tu: zarządzanie różnorodnością,flexicurity, społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw).