Oczekiwania Polski wobec Wieloletnich Ram Finansowych (2014–2020) oraz jej udział w procesie ich uchwalania na przykładzie wybranych etapów negocjacji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Jeden z najważniejszych tematów związanych z Unią Europejską i jejfinansami w latach 2011–2013 to negocjacje nowych Wieloletnich RamFinansowych na lata 2014–2020. Ich przebieg i wynik w ogromnym stopniuukształtują kolejne 7 lat całej wspólnoty 28 państw oraz ich obywateli.Wpływ nowych ram budżetowych będzie można odczuć bezpośrednio w możliwościachgospodarczych, w strukturze i problematyce polityki wewnętrzneji zewnętrznej UE. Niniejszy artykuł został poświęcony pytaniu o oczekiwaniaPolski wobec nowych ram budżetowych oraz wymiar i charakter zaangażowanianaszego kraju w długi proces negocjacji. Pierwsza część artykułu dotyczypolskich priorytetów narodowych wobec WRF 2014–2020. Podkreślone sądwa najważniejsze w postaci funduszy na politykę spójności oraz politykęrolną. W artykule omówiono pokrótce funkcjonowanie obu rubryk budżetu.W szczegółowy sposób zostały przedstawione ich cele, bieżąca problematykaoraz korzyści płynące dla największych beneficjentów. W drugiej częściartykułu, na przykładzie wybranych sytuacji, przedstawiono polskie zaangażowaniei udział w przedsięwzięciu, jakim była praca nad uchwaleniem WRF2014–2020. Polski rząd, opozycja, polscy europarlamentarzyści i pracownicyinnych instytucji europejskich, a także polskie społeczeństwo – wszyscy odgrywająpewną rolę w wydarzeniach dotyczących WRF, a wpływ każdej ze stronkształtuje, chociaż w różnym stopniu, wynik końcowy.