Wytyczne w zakresie analizy porównawczej systemów finansowych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie wytycznych w zakresie prowadzeniaanalizy porównawczej systemów finansowych. Autorka skupia się na wytycznychobejmujących porównanie wielkości instytucji finansowych i rynkówfinansowych w analizowanych krajach, stopnia dostępności instytucji finansowychi rynków finansowych dla uczestnika rynku finansowego oraz efektywnościi stabilności działania instytucji finansowych i rynków finansowych.W artykule przedstawiono wiele wskaźników pomocnych przy dokonywaniuanalizy porównawczej systemów finansowych działających w różnychkrajach.