Reforma architektury ekonomicznej Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Obecny kryzys finansowy wykazał nieodporność architektury ekonomicznejUnii Europejskiej na szoki zewnętrzne i nieostrożną politykę makroekonomicznąi finansową niektórych państw strefy euro. Konieczna przebudowapolega na utworzeniu unii fiskalnej i unii bankowej wspartej wspólnymi instrumentamifinansowymi. Przewidywane są dalsze, bardziej głębokie reformy.