Proces przyjęcia i odrzucenia japońskiego wzoru przez Chiny. Od końca XIX wieku do 1937 roku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł niniejszy jest poświęcony procesowi próby przyjęcia przez Chinyjapońskiego wzoru na przełomie wieków XIX i XX oraz jego odrzuceniaw latach 1915–1937. Jest tutaj opisane oddziaływanie Japonii ma PaństwoŚrodka w tym okresie i jego konsekwencje, wśród których był ogromny rozwójruchu komunistycznego w Chinach.