Cykl wojny a cykl koniunktury na przykładzie USA (1962–2007) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł zawiera w sobie badania, których celem jest poszukiwanie zależności,jakie zachodzić mogą pomiędzy zjawiskiem wojny a zjawiskami wzrostugospodarczego i cyklu koniunkturalnego. Badania prowadzone są na przykładzieStanów Zjednoczonych w przedziale lat 1962–2007. Badania mającharakter empiryczny, a głównym narzędziem badawczym jest statystyka.