Transatlantyckie Partnerstwo w Dziedzinie Handlu i Inwestycji – dźwignią wolnego handlu? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Transatlantyckie Partnerstwo w Dziedzinie Handlu i Inwestycji jest przedsięwzięciem,które może istotnie zmienić architekturę współczesnej światowejwymiany gospodarczej. Z uwagi na rolę i znaczenie w tej wymianie stronprzyszłego porozumienia w sprawie strefy wolnego handlu: Unii Europejskieji Stanów Zjednoczonych wynegocjowane przez nie reguły liberalizacjimogą w zasadniczy sposób zmieniać dotychczasowy, uniwersalny porządekw tym obszarze, funkcjonujący w ramach WTO. Uwzględniając fakt rosnącejliczby porozumień, powołujących do życia odrębne strefy wolnego handlu,teza o rosnącej – w konsekwencji tego zjawiska – fragmentaryzacji globalnejwymiany handlowej zdaje się mieć praktyczne potwierdzenie. Jednocześniepowstające strefy zliberalizowanej wymiany gospodarczej przynoszą korzyścinie tylko ich bezpośrednim uczestnikom. O tym, jakie będą rozmiary tychkorzyści, będzie m.in. decydował bilans efektów przesunięcia i kreacji handlu.Jednocześnie o tym, jakie będą też koszty poszczególnych podmiotówświatowej wymiany gospodarczej, zadecyduje w zasadniczym stopniu zdolnośćich gospodarek narodowych do adekwatnego sprostania powstającymwyzwaniom. Z praktyki wiadomo, że w tej mierze najlepiej sobie radzą krajerozwinięte i ich koncerny o globalnym zasięgu działań. W tym kręgu powstająnowe reguły globalnej wymiany gospodarczej i w nim koncentrują się pozytywneefekty zachodzących w tej wymianie zmian. Wprawdzie podejmowanesą próby uczynienia z krajów rozwijających się beneficjentów działań liberalizującychhandel światowy, w postaci chociażby „pakietu z Bali” w ramachWTO, jednakże pozytywny efekt tych działań jest dla nich w większym stopniuhipotetyczny niż realny.