Turcja a dynamika przemian na Bliskim Wschodzie. Casus stosunków turecko-syryjskich (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł analizuje przemiany zachodzące w relacjach między Turcjąa Syrią – dwoma istotnymi podmiotami bliskowschodniej polityki, osadzającje w szerszym, bliskowschodnim kontekście. W ostatniej dekadzie stosunkiturecko-syryjskie – zarówno w warstwie politycznej, jak i gospodarczej – uległyznacznemu ociepleniu, nabierając wymiaru de facto strategicznego. Istotnywpływ na intensyfikację stosunków dwustronnych miała „nowa” politykaTurcji względem Bliskiego Wschodu, wpisująca się w doktrynę „zero problemówz sąsiadami” i wykorzystująca instrumenty „miękkiej siły”. WydarzeniaArabskiej Wiosny i impas w konflikcie syryjskim sprawiły, że Turcja i Syriaze strategicznych partnerów znów przekształciły się w geopolitycznych rywali.Artykuł ukazuje więc ograniczony potencjał kształtowania przez Ankarę własnegosąsiedztwa i, szerzej, sytuacji na Bliskim Wschodzie.