Wpływ zewnętrzny oraz historyczne uwarunkowania rozwoju Japonii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł ukazuje rolę, jaką zewnętrzny wpływ odegrał w rozwoju Japonii.Podkreślone zostały trzy okresy historyczne, kluczowe dla tego procesu.Pierwszym z nich było przyjęcie przez Kraj Kwitnącej Wiśni rozwiązańchińskich w czasie między VII a IX wiekiem naszej ery. Drugim – przełomwieków XIX i XX, kiedy to Japonia, po tzw. modernizacji Meiji (1868 rok),podążyła szlakiem modernizacji, podpatrując i przyjmując zachodnie wzorce.Wreszcie ostatnim – okres reform w czasie amerykańskiej okupacji po II wojnieświatowej (1945–1952), a także przemyślane adaptowanie przez Japonięwybranych rozwiązań cywilizacji Zachodu przez kilka późniejszych dekad.