Wpływ płacy minimalnej na funkcjonowanie rynku pracy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Problematyka związana z funkcjonowaniem rynków pracy od dawna leżyw centrum zainteresowań nie tylko teorii ekonomii, ale również praktyki prowadzeniapolityki gospodarczej. Wysoka ranga tej tematyki wynika główniez powszechnie występującego zjawiska bezrobocia oraz z jego ekonomicznegoi społecznego wymiaru. Wraz z pojawieniem się zjawiska rosnącegobezrobocia na świecie zaczęto zwracać szczególną uwagę na instytucjonalneczynniki wpływające na funkcjonowanie rynku pracy, jak: ustawowa płacaminimalna czy też opodatkowanie pracy, regulacje dotyczące prawa pracy,model negocjacji płacowych. Kilkadziesiąt lat po wprowadzeniu pierwszychregulacji dotyczących minimalnego wynagrodzenia postulat podnoszenianajniższej płacy ciągle jest popularnym tematem debaty publicznej w wielukrajach. Uczestniczenie w tej debacie wymaga jednak zrozumienia zależnościi wpływu płacy minimalnej na funkcjonowanie rynku pracy. Celem opracowaniajest przedstawienie pojęcia płacy minimalnej oraz wyjaśnienie podstawowychzależności i konsekwencji stosowania minimalnego wynagrodzenia.W poszczególnych częściach artykułu przedstawiono fakty i dane dotyczącepłacy minimalnej w wybranych krajach, ujęcie teoretyczne najniższego wynagrodzeniaoraz analizę wpływu płacy minimalnej na rynek pracy. Badaniewpływu płacy minimalnej na rynek pracy zostało przeprowadzone z punktuwidzenia wpływu tego instrumentu na podstawowe wielkości rynku pracy,tj. poziom zatrudnienia oraz bezrobocia, a także na zróżnicowanie zarobkóww gospodarce.