Przedsiębiorstwa zarządzane niekonwencjonalnie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Większość przedsiębiorstw na świecie jest zarządzana konwencjonalnie.Jednakże istnieją firmy zarządzane niekonwencjonalnie, które osiągająznakomite wyniki. Jedną z nich jest indyjska Mumbai Tiffin Box SuppliersAssociation, znana jako „Dabbawala”. Zatrudnia w większości analfabetów,jest niezwykle prostą strukturą, a popełnia tylko jeden błąd na 8 mln wykonanychdostaw. Inną niekonwencjonalną firmą jest brazylijskie Semko, stosujące„radykalne rozwiązania demokratyczne”. Jeszcze inne firmy to amerykańskieprzedsiębiorstwa W.L. Gore & Associates oraz Morning Star. Pierwszepozostawia pracownikom całkowitą swobodę i wyzwala nadzwyczajne zaangażowanie.Drugie stawia na „samozarządzanie”. Kolejne firmy zarządzaneniekonwencjonalnie to hiszpański Banco Popular, zorganizowany w formieodwróconej piramidy oraz polski oddział brytyjskiej firmy Hays, obdarzającypracowników niezwykle dużym zaufaniem. Wszystkie te firmy osiągają nadzwyczajnewyniki.