Fundusze pożyczkowe i poręczeniowe dla przedsiębiorstw (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł podejmuje problematykę funkcjonowania wybranych zwrotnychinstrumentów wspierania rozwoju przedsiębiorstw (fundusze pożyczkoweoraz poręczeniowe). W przypadku tych pierwszych ich niewątpliwą zaletą jestmożliwość wielokrotnego wykorzystywania. Natomiast w przypadku funduszyporęczeniowych można stwierdzić, że pomimo, iż funkcjonuje ich zaledwie 55,to ich działalność jest zauważalna i często niezbędna głównie dla firm z sektoraMSP. Można także stwierdzić, że rynek ten w Polsce jest w fazie intensywnegorozwoju. Możliwość podnoszenia jakości i rodzajów świadczonychusług jest widoczna szczególnie od momentu przystąpienia Polski do UniiEuropejskiej, bowiem, jak wynika z zaprezentowanych w artykule danych,instytucje te wykorzystują w tym celu właśnie środki unijne.