Założenia polityki zagranicznej Indii i ich ewolucja w okresie „zimnej wojny” (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Indie w XXI wieku są coraz częściej postrzegane jako państwo o rosnącympotencjale politycznym, gospodarczym i militarnym, które wraz z Chinamimoże w przyszłości zdominować arenę międzynarodową. Taki scenariuszbyłby zwieńczeniem aspiracji mocarstwowych Indii, które już ponad 60 lattemu starały się akcentować swą pozycję w stosunkach międzynarodowych.Polityka niezaangażowania i działania na rzecz pokoju i rozwoju na świecieprowadzona w latach 50. XX wieku przez pierwszego indyjskiego premieraJawaharlala Nehru, miała na celu kreowanie przywódczej roli Indii. Choć podwpływem zmieniających się uwarunkowań regionalnych i światowych w czasiezimnej wojny (m.in. sojusz amerykańsko-pakistańsko-chiński) priorytetypolityki zagranicznej Indii uległy przeformułowaniu, państwo to nigdy nieporzuciło swych aspiracji mocarstwowych. Należy pamiętać, że współczesnastrategia rozwoju Indii to nie tylko wynik zapoczątkowanych w latach 90.XX wieku reform, ale także spuścizna kształtowanej w okresie zimnej wojnypolityki, oscylującej między idealizmem a realizmem.