Waluta alternatywna jako dobro wspólne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Waluty alternatywne, zwane również walutami lokalnymi, stają się corazbardziej popularnym środkiem płatniczym. Na świecie obecnie jest okołoczterech tysięcy alternatywnych walut. Nie emitują ich państwa lecz gminy,miasta, a nawet osoby prywatne. Dynamiczny rozwój Internetu i innowacjikomunikacyjno-technologicznych przyczynił się do rozwoju cyfrowychwalut alternatywnych dzięki możliwości tworzenia platform, portali wymianyi zawiązywania społeczności internetowych.Przedmiotem opracowania jest analiza waluty alternatywnej jako dobrawspólnego, przeprowadzona na podstawie badania literaturowego. Dla realizacjitego zamysłu wyjaśniono pojęcie dobra wspólnego. Następnie przedstawionopojęcie waluty alternatywnej i przykłady takich walut.