Sharing economy jako ekonomia przyszłości (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
W artykule podjęto próbę przedstawienia nowoczesnej koncepcji ekonomii– sharing economy, zwanej także ekonomią kolaboracji. Według nowejzasady – dostęp jest nową formą posiadania – dostęp do usług i rzeczy stajesię nową formą własności. Nie musimy już być właścicielem towarów lub usługw celu wykorzystania ich jako konsument czy użytkownik końcowy. W związkuz rozwojem Internetu na całym świecie, powstały już tysiące firm, któreopierają swój model biznesowy na sharing economy. Istnieje coraz więcejtowarów i usług, których nie musimy posiadać, ale nadal możemy je używaći czerpać korzyści z ich używania. Nie ma wątpliwości, że ten nowy globalnyruch zmienia sposób, w jaki działa i w przyszłości będzie działała gospodarka.W pracy podjęto analizę obecnego globalnego trendu sharing economyna podstawie wyników badania przeprowadzonego przez agencję HavasWorldwide we współpracy z firmą Market Probe International. W ankieciewzięły udział 10 574 osoby w wieku powyżej 16 lat reprezentujących 29 rynków.Sharing economy to obecnie bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje nietylko wymianę rowerów, samochodów i mieszkań, ale także wspólne działania,jak np. gotowanie. Ta nowa koncepcja dynamicznie rośnie na całym świecie,dlatego należy podjąć próbę analizy, w jaki sposób te firmy pracują i jakbędą to robić w przyszłości. W artykule autor stara się przewidzieć i opisaćmożliwe kierunki rozwoju sharing economy w przyszłości, a także zagrożenia,jakie są z nią związane.