Wybrane determinanty podejmowania działań pozaekonomicznych przez przedsiębiorstwa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Główny nurt ekonomii opiera się na następujących założeniach: 1. Homooeconomicus kieruje się w działaniach gospodarczych wyłącznie własnyminteresem; 2. Podstawowymi podmiotami gospodarującymi są przedsiębiorstwai gospodarstwa domowe; 3. Celem przedsiębiorstwa jest zawsze,i tylko, maksymalizacja zysku. Współczesna literatura pokazuje jednak, żez czasem założenia te zostały podważone. Celem opracowania jest wskazanie,co determinuje podejmowanie celów wykraczających poza maksymalizacjęzysku. Wśród determinant kluczowa jest kultura organizacyjna, któraw dużej mierze zależna jest od właścicieli i menedżerów najwyższego szczebla.M. Noga potwierdza, że kultura organizacyjna jest elementem, którywspółcześnie decyduje o wzroście i rozwoju przedsiębiorstw. Tematyka ta jestważna zarówno z naukowego, jak i praktycznego punktu widzenia. Zauważasię bowiem w ekonomii niedostatki wiedzy dotyczącej kulturowego kontekstuw gospodarowaniu oraz w wiedzy z zakresu pomiaru dobrobytu społecznego,który w zbyt małym stopniu uwzględnia elementy jakościowe rozwoju społeczno-gospodarczego. W opracowaniu zdefiniowano kulturę organizacyjną orazdziałania pozaekonomiczne. Następnie scharakteryzowano wymiary kultury,szczególnie uwzględniając cechy, które sprzyjają podejmowanie działań pozaekonomicznych.W pracy zawarto wyniki autorskich badań empirycznych,które stanowią weryfikację założeń teoretycznych i potwierdzenie różnorodnościcelów podejmowanych przez współczesne przedsiębiorstwa.