Wrażliwość organizacji jako warunek implementacji koncepcji dobra wspólnego na poziomie zarządzania kapitałem ludzkim (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł ma charakter teoriopoznawczy. Jego celem jest systematyzacjawiedzy na temat wrażliwości organizacji w ujęciu interdyscyplinarnym orazprzedstawienie autorskiej propozycji mierników wrażliwości organizacjiw odniesieniu do jej pracowników. Autorzy, wykorzystując dorobek psychologii,wprowadzają podział na wrażliwość sensoryczną, emocjonalną i społecznąorganizacji. W ramach każdej z nich wskazują na konkretne działania, którez jednej strony mogą być dowodem na istnienie danego typu wrażliwości,z drugiej zaś wskazówką dla kadry menedżerskiej, jak budować i/lub wzmacniaćwrażliwość organizacji. Wskazują, że wrażliwość organizacji jest koniecznaoraz tworzy fundament dla realizacji idei dobra wspólnego.