Uwarunkowania powstania i rozwoju reżimu prawnego regionu Arktyki (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Chociaż Konwencja o prawie morza uznawana jest za podstawowy instrumentprawny, mający zastosowanie do Arktyki, w świetle postępującychzmian klimatycznych oraz gwałtownego rozwoju technologii pozwalającychna eksploatację zasobów dna morskiego coraz częściej stawiane jest pytanieo zasadność stworzenia nowych ram prawnych dla regionu. Tematemniniejszego opracowania są kwestie dotyczące głównych elementów reżimuprawnego Arktyki. Artykuł porusza problem statusu dna morskiego i jegopodziemia oraz koncepcji szelfu kontynentalnego. W kontekście postulatówrozszerzenia uprawnień władczych za północnym kołem podbiegunowym,zgłaszanych przez niektóre kraje, autorka przybliża stanowisko państw arktycznychw sprawie mechanizmów zarządzania regionem wyrażone w Deklaracjiz Ilulissat.