Wpływ Traktatu lizbońskiego na siłę Polski w Radzie Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Zmiany wprowadzone przez Traktat lizboński dokonały istotnego przepływusiły głosu pomiędzy państwami członkowskimi w Radzie Unii Europejskiej.W istotny sposób wpłynęło to również na pozycję Polski w negocjacjachna forum tej instytucji. Pomimo tego, że traktat dokonał modyfikacji jedynieformalnych wyznaczników siły, zmienił dynamikę procesu decyzyjnego, jakrównież znaczenie w tym procesie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiegoi Rady UE. Artykuł wskazuje, jak nowy sposób ważenia głosóww Radzie UE, zwiększenie zakresu decyzji podejmowanych większością kwalifikowanąoraz wprowadzenie nowych klauzul upoważniających wpłynęło napozycję Polski w tej instytucji. Obrazuje znaczący przepływ siły głosu, jakidokonał się w stronę czterech największych krajów członkowskich, kosztempaństw o mniejszej liczbie ludności. W efekcie Polsce o wiele trudniej będziebudować swoją pozycję negocjacyjną opierając się na czynnikach formalno--prawnych, a na znaczeniu zyska umiejętność prowadzenia wielopoziomowychi równoległych negocjacji, prezentowania własnych interesów, wiarygodneji konsekwentnej argumentacji, wspólnego z innymi państwami członkowskimipromowania inicjatyw. W pracy szeroko wykorzystano n-osobowe grygłosowania, a w szczególności matematyczne indeksy siły dla ukazania jejprzepływu pomiędzy członkami Rady UE. Posłużono się również metodąformalno-dogmatyczną w celu analizy treści dokumentów źródłowych, w tymprzede wszystkim aktów prawa pierwotnego. Matematyczne indeksy siły, napotrzeby analizy zaprezentowanej w artykule, zostały obliczone za pomocąprogramu POWERGEN 1.0.