Unia Europejska jedenaście lat od rozszerzenia na Wschód i jej perspektywy w XXI wieku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Nie ulega wątpliwości, że Unia Europejska, będąca efektem europejskiejintegracji, jest w historii stosunków międzynarodowych bezprecedensowympodmiotem. Jest symbolem nowej, jednoczącej się Europy, która po negatywnychdoświadczeniach postanowiła stać się kontynentem bezpiecznym, a więcwyeliminować raz na zawsze wojnę z życia jej państw i narodów. Niestety, idei„wiecznego pokoju”, o czym marzyło wielu polityków i filozofów, do dniadzisiejszego nie udało się do końca zmaterializować. Co więcej, niedawnewojny na Bałkanach i obecna wojna rosyjsko-ukraińska wciąż uniemożliwiająwprowadzenie tej idei do stosunków międzynarodowych w Europie. Celemniniejszego artykułu jest pokazanie Unii Europejskiej dziś, po 11 latach odposzerzenia w 2004 roku jej składu o kolejne 10 państw, w tym aż 8 z byłegobloku wschodniego. Artykuł ten ukazuje atuty i słabości UE, która choćuległa dzięki temu poszerzeniu na Wschód daleko idącemu wzmocnieniu, tojednak dziś nie radzi sobie z wieloma problemami ekonomicznymi, politycznymi,społecznymi i międzynarodowymi. W artykule próbuję dać odpowiedźna wiele pytań dotyczących współczesnej UE, m.in. dlaczego tak się dziejei jakie są tego przyczyny oraz jakie są dla niej perspektywy w XXI wieku.Tezą główną jest tutaj stwierdzenie, że UE aby mogła dalej rozwijać się i byćmotorem integracji Europy wymaga kapitalnego remontu. Jeśli zaś to nienastąpi, to UE zacznie się rozpadać i w końcu rozpadnie się lub stanie się conajwyżej strefą wolnego handlu.