MSP w Polsce w perspektywie ekonomii ewolucyjnej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł podejmuje problematykę rozwoju małych i średnich przedsiębiorstww Polsce w perspektywie ekonomii ewolucyjnej. Ewolucja sektoraMSP i kształtowanie w Polsce jego obecnej postaci rozpoczęło się w latach 80.ubiegłego wieku, w tym samym czasie (początek lat 80.) w ekonomii ewolucyjnejpokładano największe nadzieje na powstanie teorii alternatywnej w odniesieniudo ujęcia neoklasycznego. Ostatecznie sektor ten przechodził przezróżne fazy ewolucji, które były odmiennie definiowane i inaczej określaneprzez autorów. Odmienność w tym zakresie nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie– pozwoliła ona na wypracowanie wielu wzajemnie uzupełniającychsię tez i spojrzenie na tę problematykę w szerokim ujęciu. Jednak zdaniemautorki należy uwzględnić szósty etap ewolucji tego sektora (w literaturzezwykle podaje się ich pięć), który odzwierciedlałby stan rozwoju populacjisektora po zakończonym procesie pomocy unijnej.