ESM - co się kryje za jego propozycjami? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Kryzys zadłużenia ujawnił poważne luki w systemie zarządzania gospodarczegoUnii Europejskiej. Po pierwsze, zasady Paktu Stabilności i Wzrostu(SGP) okazały się całkowicie nieskuteczne, ponieważ nie uchroniły UniiEuropejskiej przed konsekwencjami nieodpowiedzialnej polityki fiskalnej.Po drugie, okazało się, że strefa euro nie miała instrumentów zarządzaniaw sytuacji kryzysowej, co uniemożliwiło podjęcie stosownych działań. W maju2010 roku UE rozpoczęła szukanie odpowiedzi, jak wyjść z kryzysu. Powołanospecjalne fundusze ratunkowe, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się kryzysuw całej Europie. W artykule autor analizuje jakość podejmowanych wówczasdecyzji oraz skuteczność tworzonego mechanizmu pomocy.