Protekcjonizm pozataryfowy - nowa odsłona (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Dokonana w artykule analiza protekcjonizmu pozataryfowego zarównow kontekście jego przyczyn, form, jak i wpływu na wymianę międzynarodowąprowadzi do wniosku, iż mamy do czynienia ze zjawiskiem immanentniewpisanym w mechanizm globalnej gospodarki w kontekście jej strukturalnejpostaci i koniunkturalnych przejawów aktywności. W sposób dość paradoksalnyto właśnie te kraje, które osiągnęły wysoki poziom rozwoju gospodarczego,starają się za pomocą NTM chronić swój status materialny. Protekcjonizmpozataryfowy objawia swoją restrykcyjną postać szczególnie w okresach kryzysowych,uderzając przy tym w słabsze ogniwa wymiany międzynarodowej– kraje mniej rozwinięte. Zmienna postać współczesnych środków protekcjonistycznych,określanych niejednokrotnie jako „ruchomy cel”, utrudnia przytym działania liberalizujące. Są one coraz bardzo złożone w świetle przemian,jakie zachodzą we współczesnym świecie, pod wpływem dokonującego się,coraz bardziej dynamicznego, postępu naukowo technicznego. Stąd takie znaczeniew arsenale środków pozataryfowych, jakie zyskały w ostatnim okresieTBT/SPS i trudności z ograniczaniem ich restrykcyjnego oddziaływania. Bezsprzecznienależy wzmóc wysiłki na rzecz budzenia świadomości zagrożeńwynikających z egoistycznego stosowania NTM dla wymiany międzynarodoweji szukać efektywnych sposobów walki z restrykcjami pozataryfowymi.Można założyć, że wysiłki podejmowane na forum WTO i innych organizacjimiędzynarodowych, stawiających sobie za cel powyższe pryncypia, osiągnąjednak w dającej się przewidzieć przyszłości stosowną masę krytyczną douruchomienia działań liberalizacyjnych w handlu światowym.