Niektóre patologie i słabe punkty systemu refundacji leków w Polsce (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł ma charakter teoretyczny i badawczy. W części teoretycznej przedstawionocharakterystykę systemu refundacji leków w Polsce. W części badawczejzaprezentowano wyniki badań empirycznych, mających na celu wskazanienajważniejszych patologii i słabych punktów w dotychczasowej praktyce funkcjonowaniasystemu, ze szczególnym uwzględnieniem rynku leków Rx na poziomiedetalicznym i hurtowym. W pracy szczegółowo przedstawiono trzy z sześciuzdiagnozowanych kategorii słabości i patologii, tj.: wynagradzanie pacjentówza dostarczanie recept na lek refundowany do apteki poprzez wykorzystaniemechanizmów bonifikaty i rabatowania (tzw. leki za grosz); niekorzystne z punktuwidzenia płatnika (i/lub pacjenta) zmiany ceny leku po jego wprowadzeniu/usunięciu z listy leków refundowanych; ograniczenie dostępności leków na rynkukrajowym na skutek legalnego i nielegalnego eksportu równoległego w następstwieniskich krajowych cen urzędowych, marż hurtowych i aptecznych. Wynikiprzeprowadzonych badań wykorzystano w celu sformułowania ogólnych wnioskówdotyczących zasadności dalszych usprawnień systemu refundacyjnego.