Waluty światowe jako fundamenty kapitalizmu w procesie globalizacji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Celem tego opracowania jest identyfikacja stadiów rozwojowych dolaraamerykańskiego i trójki walut orbitujących wokół niego (euro, funta szterlinga,franka szwajcarskiego) za pomocą metod ekonometrycznych oraz dokonanieporównań z zamiarem naświetlenia mechanizmu długookresowychprzekształceń wartości pieniądza światowego. Rozpatrywano nie tylko dynamikęzmian kursów walutowych w czasie, ale również zależności przyczynowo--skutkowe tych zmian. Posłużyło to do sporządzenia prognozy zmian wartościdolara do 2024 roku oraz wartości euro do 2020 roku.