Problemy wpływające na ustrój kapitalistyczny i przyszłe zagrożenia dla jego stabilności (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Autor dowodzi, że sytuacja ekonomiczna społeczeństw musi być rozpatrywanaz punktu widzenia historycznego. Założenie poczynione przez FrancisaFukuyamę, że historia jak gdyby się skończyła wraz z upadkiem byłego imperiumsowieckiego, okazało się iluzją. Fukuyama przyjął, że system odpowiadającyneoliberalnej ekonomii będzie prowadził do szczęścia i dobrobytu,a gdy się okaże jedynym, nic nie będzie mogło go zastąpić. Lecz po 25 latachdoktryny ekonomii wolnorynkowej podlegają narastającej krytyce. W wielukrajach, w których doktryny te zostały zastosowane, nie tylko tradycyjne klasypracujące odczuwają, że dokuczliwe bezrobocie wzrasta, a dochody pozostająniezmienione, nawet dla tych, którzy mają pracę. Klasy średnie równieżskarżą się na malejące nadzieje dobrobytu z powodu niezmiennych lub nawetobniżających się zarobków. Jest oczywiste, że młodsze pokolenia wkraczająna rynki pracy z obciążeniem długami z tytułu kosztów uniwersyteckiegowykształcenia, a rosnące ceny na rynkach nieruchomości przesuwają aspiracjeposiadania domu przez młodych ludzi poza ich zasięg. Lecz to wszystkopowinno być rozpatrywane w ostrym świetle historii. Dlaczego kapitalizm,który istniał zaledwie przez pięć wieków, powinien być uznany za wadliwy nacałą przyszłość akurat wtedy, gdy koleiny upadającej cywilizacji prowadzą dokresu ludzkiej egzystencji na ziemi? Kłótnie ekonomistów i polityków mogąbyć zlikwidowane przez siły działające całkowicie poza ich kontrolą. Zmianyklimatu mogą spowodować ogromne zniszczenia nawet w bieżącym stuleciu.Z tym zagrożeniem łączy się masowa imigracja, której konsekwencje są jużobecnie łatwe do zauważenia. Naukowcy mogą eksperymentować nad sztucznąinteligencją na swoje nieszczęście. Gdy maszyny uzyskają zdolność samodoskonaleniasię, z kapitalizmem może być koniec tak, jak i z ludzką rasą.