Rewolucja 2015 – powrót do arabskich rewolucji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł opisuje główne przyczyny sprawcze fali rewolucji, która ogarnęłakraje arabskie Bliskiego Wschodu, analizując fiasko transformacji poprzezodniesienie się do zewnętrznych i wewnętrznych źródeł konfliktów w wybranychkrajach regionu, takich jak Egipt, Tunezja, Libia oraz Syria. Analiziesystemowych problemów służy odwołanie do rewolucyjnych doświadczeń przeszłości,takich jak transformacja ustrojowa w Europie Środkowo-Wschodniejw latach 1989–91. Pozwala to na dostrzeżenie i zrozumienie różnic międzyArabską Wiosną a na przykład doświadczeniem transformacji w Europie Środkowo-Wschodniej, gdzie istotną rolę odegrały również aspekty etyczne rewolucji– co przygotowało grunt pod przemiany systemowe. Artykuł ukazuje równieżbłędy, jakie kraje zachodnie popełniły na Bliskim Wschodzie, przyczyniając sięwydatnie do obecnej nieufności klasy politycznej i pomagając nieświadomieRosji w umacnianiu jej geopolitycznych wpływów na tym obszarze.