Stymulanty, destymulanty i mierniki rozwoju regionalnego – analiza teoretyczna (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł porusza problematykę stymulant, destymulant i mierników rozwojuregionalnego. Szeroka analiza teoretyczna przedstawiona w opracowaniu,jako stymulanty określa czynniki prorozwojowe, dzięki którym możliwy jestrozwój społeczno-gospodarczy, natomiast destymulanty to czynniki, którehamują lub uniemożliwiają rozwój regionów. W badaniach nad rozwojemi konkurencyjnością regionów istotną rolę odgrywają także mierniki rozwojuregionalnego stanowiące konglomerat różnych wskaźników (gospodarczych,społecznych, środowiskowych), które pozwalają wskazać mocne i słabestrony regionów, zidentyfikować szanse i zagrożenia badanych obszarów,a także umożliwiają prowadzenie analiz porównawczych. Niniejszy artykułzawiera model badawczy, skonstruowany w oparciu o analizę poszczególnychstymulant i destymulant rozwoju oraz rozpowszechnionych w literaturzemierników rozwoju regionalnego, stanowiąc ich odświeżenie i rozszerzenie.