Flandria w XXI wieku. Region państwa federalnego, czy państwo konfederacji? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Od 1970 roku do 2014 roku Królestwo Belgii przeprowadziło sześć reformustrojowych, w wyniku których państwo to z unitarnego przekształciło sięw federalne, i ulega dalszej ewolucji. Podział kraju wyznaczyły różnice językowei kulturowe. Królestwo Belgii jest nadal monarchią parlamentarną,ale składa się z trzech regionów, trzech wspólnot oraz czterech regionówjęzykowych. Każdy region i wspólnota wybiera swój lokalny parlament, a napoziomie federalnym Parlament Federalny, który składa się z Izby Reprezentantówi Senatu. Ostatnia reforma ustrojowa zmieniała zasady funkcjonowaniaSenatu, którego skład podwyższono do 60 senatorów pochodzących jużz mianowania (nominacji i kooptacji). Scena polityczna Belgii odzwierciedlauwarunkowaną historycznie sprzeczność interesów pomiędzy niderlandzkojęzycznąFlandrią i francuskojęzyczną Walonią. Od 2004 roku rośnie naznaczeniu partia Nowy Sojusz Flamandzki, kierowana przez charyzmatycznegopolityka i republikanina Barta De Wevera. Głoszone przez partię hasłazmierzają do maksymalnej autonomii Flandrii, a docelowo do stworzeniakonfederacji, w której znalazłyby się Flandria i Walonia, jeśliby ta ostatniawyraziła na to zgodę. Partia N-VA odnosi spektakularne zwycięstwa w wyborachlokalnych i federalnych. Celem artykułu jest analiza przyczyn obecnegorozwoju sytuacji w Królestwie Belgii i zarysowanie drogi, jaką państwu temuwyznacza dynamicznie rozwijająca się Flandria.