Nowa strategia na nowe czasy – konieczność redefinicji polityki zagranicznej Unii Europejskiej w jej sąsiedztwie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Przeobrażenia środowiska międzynarodowego, z jakimi mamy współcześniedo czynienia, stawiają Unię Europejską przed koniecznością weryfikacjiswojej polityki na arenie międzynarodowej. Konflikt rosyjsko-ukraińskioraz ogromna fala imigrantów z objętych wojną terenów Bliskiego Wschodu(zwłaszcza Syrii) wymagają opracowania przez Unię nowego podejściastrategicznego. Dotychczasowe założenia UE sformułowane w EuropejskiejStrategii Bezpieczeństwa oraz strategiach szczegółowych (regionalnych, tematycznych,czy odnoszących się do obrony), wydają się nieadekwatne, aby poradzićsobie z zaistniałą sytuacją w bezpośrednim sąsiedztwie UE, ale też pozanim. Celem niniejszego artykułu jest weryfikacja założenia, że Unia Europejskapotrzebuje gruntownej zmiany modelu prowadzenia polityki zagranicznej.Podstawą tego powinna być na nowo sformułowana globalna strategia politykizagranicznej UE, która byłaby odpowiedzią na współczesne wyzwaniai zagrożenia. Aby zweryfikować tę hipotezę, należy na początku dokonaćanalizy dotychczasowych strategii działania UE w stosunkach międzynarodowych(instrumentów i polityki w stosunkach zewnętrznych); ponadto pokazaćuwarunkowania i podstawy formułowania nowego modelu strategicznego.Wreszcie, dokonać rewizji polityki zagranicznej UE w wybranych obszarachramowych oraz skonstruować rekomendacje dla polityki zagranicznej UEw przyszłości.