W kręgu zmiennej geometrii procesów integracji europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Koncepcje zróżnicowanej integracji były wynikiem pogłębiającej sięróżnorodności określanej w kategoriach poziomu rozwoju gospodarczego,dorobku kulturowego czy też narodowych preferencji w sferze polityczneji społecznej. W tworzeniu państw „twardego rdzenia” wykorzystano zasadęelastyczności, która pozwala na wprowadzenie wzmocnionej współpracypaństw członkowskich UE. Uważana jest za podstawowy „instrument”, któryotwiera drogę do „integracji zróżnicowanej”. By powstrzymać umacnianiesię „twardego rdzenia” należy wzmocnić gospodarczo państwa członkowskiez tzw. drugiej prędkości integracyjnej. Najlepszym rozwiązaniem wydaje siębyć wprowadzenie twardych zasad społecznej gospodarki rynkowej.