W poszukiwaniu alternatywnych modeli integracji: Europa jako klub klubów (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Wizja „Europy jako klubu klubów” zaproponowana przez GiandomenicoMajone wpisuje się w nurt dyskusji nad reformą i przyszłością Unii Europejskiej,który zakłada sprzeciw wobec dalszej centralizacji i transferu kompetencjina poziom europejski, a postuluje zróżnicowanie (uelastycznienie)procesu integracyjnego. W artykule dyskutowane są pojęcia zróżnicowanejintegracji oraz dezintegracji w odniesieniu do UE i ich wzajemne związki,a także argumenty krytyczne wobec aktualnego modelu integracji europejskiejopartego na logice neofunkcjonalnej. Następnie przedstawiona zostałakoncepcja reformy UE umożliwiająca odejście od modelu harmonizacji narzecz modelu kooperatywnej konkurencji. W konkluzjach wskazano na słabościkoncepcji „klubu klubów”, ale także na jej istotny wkład w redefinicjęmyślenia o procesach integracyjnych w Europie.