Liberalne wymiary integracji europejskiej. Koncepcja Guya Verhofstadta (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł dotyczy nowej wizji integracji europejskiej sformułowanej przezGuy’a Verhofstadta, charyzmatycznego i bezkompromisowego przywódcyeuropejskich liberałów. Koncepcja opiera się na sześciu punktach, wymagającychprzewartościowania: nowym federalizmie i demokratyzacji Unii,reformie finansów europejskich, polityce ekologicznej, alterglobalizmie europejskim,polityce bezpieczeństwa Unii i armii europejskiej, polityce zagranicznej.Liberałowie, pomimo trudności politycznych i porażce w ostatnichwyborach europejskich, nadal są znaczącą siłą w Parlamencie Europejskim.ALDE potrafi stworzyć świeżą koncepcję integracji dopasowaną do dynamicznychzmian na kontynencie.