Zjawisko dolaryzacji w systemach walutowych krajów rozwijających się (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Brak wiarygodnych krajowych instrumentów finansowych, w tym stabilnegopieniądza obiegowego, rodzi u podmiotów krajowych chęć, a czasem konieczność,posiadania zasobów pieniężnych pochodzących z innych obszarów walutowych.Zjawisko to nazywane jest dolaryzacją, chociaż dotyczyć może każdejwaluty, w tym przede wszystkim walut światowych. Potrzeba dolaryzacji pojawiasię także w związku z koniecznością posiadania rezerw przez system bankowy.Rezerwy oficjalne zbudowane z walut światowych są utrzymywane przezkraje rozwijające się w zdecydowanie większym wymiarze niż by to wynikałoz tradycyjnych standardów przezornościowych. Wpływa na to brak rozwiązańsystemu międzynarodowych finansów, mogących zapewniać stabilne warunkifunkcjonowania gospodarek rozwijających się, co zmusza je do utrzymywaniawysokich rezerw walutowych. Wydaje się zatem, że należy traktować dolaryzacjękrajów rozwijających się jako istotny czynnik kształtujący popyt napieniądz światowy. Dalszej analizy wymaga problem swoistego udziału krajówemitentów pieniądza światowego, w tym przede wszystkim dolara, w napędzaniupopytu na pieniądz światowy pozwalający rozwiązywać im ich wewnętrzneproblemy. Źródeł tych problemów należy natomiast poszukiwać w utrzymującychsię wadliwościach polityki neoliberalnej współczesnego kapitalizmu.