Gospodarka nakazowa w teorii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Niniejszy artykuł przedstawia teoretyczną analizę gospodarki nakazowejw ujęciu historycznym. Autor odwołuje się do marksistowsko-leninowsko--stalinowskiego dziedzictwa przedstawiając system sowiecki. W tym duchuautor analizuje system ograniczany popytem lub dostępnymi środkami, omawiająctakże formy własności i metody koordynacji wykorzystywane w systemienakazowym oraz specyficzny system kreacji budżetu. Jednocześnie autorpodkreśla, że brakuje aktualnie przeprowadzanych analiz teoretycznych natemat stosowanego systemu gospodarczego, a tym samym brak wskaźnikówumożliwiających tworzenie założeń reformatorskich dla takiego systemu.